Ondersteuning bij de STAP-regeling

Onze opleidingen krijgen gemiddeld een 9

Bij ons ben je geen nummer

De beste en NRTO-erkende opleiders

Home

Waarom zou ik omscholen?

Waarom zou ik omscholen?

Een carrièreswitch is altijd spannend! Mogelijk voelt het alsof je veel op het spel zet. Zeker wanneer je al een baan hebt en daar tevreden mee bent. Dan lijkt omscholen niet de meest voor de hand liggende keuze. Waarom zou je dan kiezen voor omscholing?

Betere kansen op de arbeidsmarkt

Omscholing zorgt ervoor dat je de juiste papiertjes en certificaten op zak hebt voor het beroep dat jij wilt uitoefenen. En met die juiste diploma’s vergroot jij jouw kansen op de arbeidsmarkt. Want dat die kansen ook daadwerkelijk beter zijn, bleek uit een onderzoek van Tilburg University. Zij onderzochten de resultaten en effecten van omscholingstrajecten en toonden aan dat het volgen van training of scholing grote impact heeft: personen die training of scholing volgden in de periode vlak vóór of ná hun boventalligheid zijn gemiddeld bijna een half jaar minder lang werkloos dan degenen die dit niet hebben gedaan. Een behoorlijke periode dus.

Een nieuwe uitdaging

Niet alleen de arbeidsmarkt verandert, maar ook jouw interesses ontwikkelen zich. Misschien biedt hetgeen jij 20 jaar geleden razend interessant vond, nu niet meer voldoende uitdaging. Het is daarom belangrijk om jezelf zo nu en dan af te vragen of jouw huidige baan jou nog voldoende prikkelt, stimuleert en gelukkig maakt. Als het antwoord ‘nee’ is, kun je je afvragen of je in de juiste branche werkzaam bent en of omscholen misschien jouw volgende stap zou moeten zijn.

Beroepen komen, beroepen gaan

In een snel veranderende wereld, verandert ook de arbeidsmarkt razendsnel. Met als gevolg dat niet ieder beroep altijd even relevant blijft. Zo staat een ‘melkboer’ en ‘bakker aan huis’ inmiddels op de lijst verdwenen beroepen, terwijl ‘bitcoin handelaren’, ‘cyber security experts’, ‘data scientists’ en ‘drone operators’ op de beroepenlijst zijn bijgeschreven. Waar beroepen verdwijnen, ontstaan ook weer nieuwe beroepen. En dat is maar goed ook, want dat biedt aan nieuwe generaties ook weer nieuwe kansen en uitdagingen.

Dat wil niet zeggen dat een beroep dat jij uitoefent direct zal verdwijnen, maar deze kan wel schommelen in relevantie. Het is daarom belangrijk om dit in de gaten te houden en daar eventueel op te anticiperen. Immers, een nieuwe baan scoor je het beste als je al een baan hebt. Zo geeft de onderzoekster van Tilburg University aan: ‘Het is gemakkelijker om vanuit een baan te solliciteren dan wanneer je werkloos bent. Dus mijn advies voor mensen die nu wat ouder zijn en die vrezen hun baan te verliezen: start vooral nu al.’ Zo sta je altijd een stap voor.   

Lees hier meer tips om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten!

Geplaatst in Nieuws

Geschreven door Anne Rouschop

Content Marketeer Ontwikkelwijzer

Ook interessant…

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Ben jij aan het overwegen om een opleiding naast je fulltimebaan te gaan volgen? En vraag jij je af of dat wel met elkaar te combineren valt en/of je dan ook voldoende tijd overhoudt voor jezelf en andere leuke dingen? Het antwoord op deze vragen ligt in je eigen...

Lees meer
Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan die naadloos bij jou past? Dan heb je een uitdaging voor je liggen. De huidige arbeidsmarkt is overweldigend. Het aantal openstaande vacatures blijft daarnaast met grote getalen stijgen. Kortom, de keuze is reuze. Maar hoe weet je...

Lees meer
Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Eindelijk is het moment daar: je cursus of studie is afgerond. Na alle studie-uren heb je eindelijk jouw diploma of certificaat in handen. Maar wat kan je er precies mee? Is een studiekeuze bepalend voor de rest van je carrière? En moet die eerste baan direct de...

Lees meer
Update STAP-regeling

Update STAP-regeling

Inmiddels zijn we meerdere maanden onderweg met het STAP-budget. En dat het populair is, is gebleken. Nederland wil massaal door- en bij leren. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar dat betekent helaas wel dat niet iedereen direct gebruik kan maken van deze...

Lees meer

Over de Ontwikkelwijzer

De opleiders van de Ontwikkelwijzer (onderdeel van de Eikk Onderwijsgroep) helpen jou bij het zetten van de volgende stap in de arbeidsmarkt. Lees de inspirerende verhalen van andere omscholers en doorstromers, bekijk de beschikbare trajecten en ontdek wat nodig is om jouw gewenste omscholings- of doorgroeitraject te starten met het STAP-budget.

Tot €1.000 scholingsbudget
Snel geregeld
Vergroot je baankansen
De beste en NRTO-erkende opleiders