Een carrièreswitch is altijd spannend! Mogelijk voelt het alsof je veel op het spel zet. Zeker wanneer je al een baan hebt en daar tevreden mee bent. Dan lijkt omscholen niet de meest voor de hand liggende keuze. Waarom zou je dan kiezen voor omscholing?
Betere kansen op de arbeidsmarkt
Omscholing zorgt ervoor dat je de juiste papiertjes en certificaten op zak hebt voor het beroep dat jij wilt uitoefenen. En met die juiste diploma’s vergroot jij jouw kansen op de arbeidsmarkt. Want dat die kansen ook daadwerkelijk beter zijn, bleek uit een onderzoek van Tilburg University. Zij onderzochten de resultaten en effecten van omscholingstrajecten en toonden aan dat het volgen van training of scholing grote impact heeft: personen die training of scholing volgden in de periode vlak vóór of ná hun boventalligheid zijn gemiddeld bijna een half jaar minder lang werkloos dan degenen die dit niet hebben gedaan. Een behoorlijke periode dus.
Een nieuwe uitdaging
Niet alleen de arbeidsmarkt verandert, maar ook jouw interesses ontwikkelen zich. Misschien biedt hetgeen jij 20 jaar geleden razend interessant vond, nu niet meer voldoende uitdaging. Het is daarom belangrijk om jezelf zo nu en dan af te vragen of jouw huidige baan jou nog voldoende prikkelt, stimuleert en gelukkig maakt. Als het antwoord ‘nee’ is, kun je je afvragen of je in de juiste branche werkzaam bent en of omscholen misschien jouw volgende stap zou moeten zijn.
Beroepen komen, beroepen gaan
In een snel veranderende wereld, verandert ook de arbeidsmarkt razendsnel. Met als gevolg dat niet ieder beroep altijd even relevant blijft. Zo staat een ‘melkboer’ en ‘bakker aan huis’ inmiddels op de lijst verdwenen beroepen, terwijl ‘bitcoin handelaren’, ‘cyber security experts’, ‘data scientists’ en ‘drone operators’ op de beroepenlijst zijn bijgeschreven. Waar beroepen verdwijnen, ontstaan ook weer nieuwe beroepen. En dat is maar goed ook, want dat biedt aan nieuwe generaties ook weer nieuwe kansen en uitdagingen.
Dat wil niet zeggen dat een beroep dat jij uitoefent direct zal verdwijnen, maar deze kan wel schommelen in relevantie. Het is daarom belangrijk om dit in de gaten te houden en daar eventueel op te anticiperen. Immers, een nieuwe baan scoor je het beste als je al een baan hebt. Zo geeft de onderzoekster van Tilburg University aan: ‘Het is gemakkelijker om vanuit een baan te solliciteren dan wanneer je werkloos bent. Dus mijn advies voor mensen die nu wat ouder zijn en die vrezen hun baan te verliezen: start vooral nu al.’ Zo sta je altijd een stap voor.
Lees hier meer tips om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten!