Ondersteuning bij de STAP-regeling

Onze opleidingen krijgen gemiddeld een 9

Bij ons ben je geen nummer

De beste en NRTO-erkende opleiders

Home

Update STAP-regeling

Update STAP-regeling

stap-regeling

Inmiddels zijn we meerdere maanden onderweg met het STAP-budget. En dat het populair is, is gebleken. Nederland wil massaal door- en bij leren. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar dat betekent helaas wel dat niet iedereen direct gebruik kan maken van deze regeling. Naast blijdschap, was er dus ook teleurstelling.

Heb je in het afgelopen tijdvak van 1 juli tot en met 31 augustus geen geluk gehad? Geen zorgen, er staan nog een aantal tijdvakken voor je klaar. Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget moet je een aantal zaken op een rijtje hebben. Heb je dit allemaal voor elkaar? Dan vergroot jij de kans op 1000 euro subsidie. Wij leggen in een stappenplan uit waar je allemaal aan moet denken. Maar er zijn ook ontwikkelingen gaande in Nederland op het gebied van scholing en leerrechten.

Ontwikkelingen rond het STAP-budget

Tijdens Prinsjesdag kwam het duidelijk naar voren: het kabinet wil sterk inzetten op het thema Leven Lang Ontwikkelen. Dit om een toekomstbestendige arbeidsmarkt te realiseren. En daar zijn we blij mee! Want tijdens de afgelopen tijdvakken is gebleken dat bijna één derde van de aanvragen naar mensen ging tussen de 30 en 40 jaar. Een vijfde van de aanvragen ging naar de leeftijdsgroep 50+.

Om alle groepen gelijke kansen te bieden, maakt het kabinet extra budget vrij voor het STAP-budget. Tot en met 2026 stelt de overheid namelijk jaarlijks €125 miljoen extra beschikbaar om zo permanente scholing te stimuleren. Dit extra budget is bestemd voor mensen die maximaal een mbo-diploma hebben op niveau 4.

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een overheidsbudget dat beschikbaar wordt gesteld zodat mensen zich kunnen bij- of omscholen. Dit overheidsbudget bedraagt 1000 euro per persoon en kan iedere twee maanden opnieuw worden aangevraagd. Zo maken duizenden mensen ieder tijdvak kans op deze 1000 euro studiebudget. Hier zitten wel een aantal regels aan verbonden. Zo mag de opleiding of training die je volgt niet eerder dan 4 weken na je aanvraag beginnen en niet later dan 3 maanden na het einde van het tijdvak. Lukt het je bijvoorbeeld in het tijdvak van september niet? Dan kun je het in november opnieuw proberen.

Hoe vraag ik het STAP-budget goed aan?

Het aanvragen van het STAP-budget, is veel makkelijker dan je denkt. Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken, hebben we het aanvraagproces op een rijtje gezet.

STAPpenplan

STAP 1 – Kies een opleiding of training die jij wilt volgen.

STAP 2 – Keuze gemaakt? Dan is het tijd om je in te schrijven. Vergeet niet aan te kruisen dat je kiest voor het STAP-budget.

STAP 3 – Het kan zijn dat de gekozen training duurder is dan de 1000 euro subsidie. Het overige bedrag betaal je zelf.

STAP 4 – Na het inschrijven krijg je per mail het STAP-aanmeldbewijs. Bewaar deze goed.

STAP 5 – Kijk in welk tijdvak je jouw aanvraag moet indienen om in aanmerking te komen voor het STAP-budget. Het eerstvolgende tijdvak start op 1 november.

STAP 6 – Vraag je STAP-budget aan door je STAP-aanmeldbewijs in te dienen. LET OP! Op is op. Wees dus op tijd. Sta je in de wachtrij? Sluit het tabblad niet af. Dan ben je namelijk jouw plek in de wachtrij kwijt. En dat zou natuurlijk zonde zijn.

STAP 7 – Even geduld. Binnen 4 weken hoor je of jouw aanvraag is goedgekeurd. Is je aanmelding goedgekeurd? Dan krijg je het STAP-budget en kun je de gekozen opleiding of training volgen. Zo niet? Dan wordt de opleiding- of trainingsaanvraag geannuleerd of kun je deze volgen zonder STAP-budget.

Geplaatst in Nieuws

Geschreven door Anne Rouschop

Content Marketeer Ontwikkelwijzer

Ook interessant…

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Ben jij aan het overwegen om een opleiding naast je fulltimebaan te gaan volgen? En vraag jij je af of dat wel met elkaar te combineren valt en/of je dan ook voldoende tijd overhoudt voor jezelf en andere leuke dingen? Het antwoord op deze vragen ligt in je eigen...

Lees meer
Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan die naadloos bij jou past? Dan heb je een uitdaging voor je liggen. De huidige arbeidsmarkt is overweldigend. Het aantal openstaande vacatures blijft daarnaast met grote getalen stijgen. Kortom, de keuze is reuze. Maar hoe weet je...

Lees meer
Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Eindelijk is het moment daar: je cursus of studie is afgerond. Na alle studie-uren heb je eindelijk jouw diploma of certificaat in handen. Maar wat kan je er precies mee? Is een studiekeuze bepalend voor de rest van je carrière? En moet die eerste baan direct de...

Lees meer
Een leven lang leren

Een leven lang leren

Wil jij meer kansen, uitdaging of plezier uit je werk halen? Dan is blijven leren super belangrijk. Leren stopt namelijk niet na één opleiding en de kans is aanwezig dat je ook binnen je werk te maken krijgt met bepaalde ontwikkelbehoeftes. Daarom is het fijn dat je...

Lees meer

Over de Ontwikkelwijzer

De opleiders van de Ontwikkelwijzer (onderdeel van de Eikk Onderwijsgroep) helpen jou bij het zetten van de volgende stap in de arbeidsmarkt. Lees de inspirerende verhalen van andere omscholers en doorstromers, bekijk de beschikbare trajecten en ontdek wat nodig is om jouw gewenste omscholings- of doorgroeitraject te starten met het STAP-budget.

Tot €1.000 scholingsbudget
Snel geregeld
Vergroot je baankansen
De beste en NRTO-erkende opleiders