Ondersteuning bij de STAP-regeling

Onze opleidingen krijgen gemiddeld een 9

Bij ons ben je geen nummer

De beste en NRTO-erkende opleiders

Home

Til jouw carrière naar een hoger niveau

Til jouw carrière naar een hoger niveau

Zit je bij je huidige baan op je plek, maar denk je dat er meer uit te halen valt? Of ben je helemaal uitgekeken en klaar voor een nieuwe baan? Blijf dan niet langer hangen, maar groei door! Blijven ontwikkelen is altijd goed én zorgt ervoor dat je jouw carrière naar een hoger niveau tilt. Of je nou gaat voor een nieuwe uitgaging buiten de branche of hogerop komt binnen je organisatie: alles is mogelijk.

Tot je 67e elke werkdag dezelfde werkzaamheden uitvoeren, is iets waar (bijna) niemand voor zo willen tekenen. De baankansen zijn ontzettend hoog en, als je je ontwikkelt, zijn er veel mogelijkheden om door te groeien. Toch is dit vrijwel nieuw voor veel mensen. Als je huidige situatie stabiel is, is een nieuwe stap zetten vaak spannend. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Wij leggen uit hoe je dit het beste aanpakt.

Waarom doorgroeien?

Doorgroeien biedt veel voordelen. Of je het nou doet voor de nieuwe verantwoordelijkheden of je persoonlijke groei; door te blijven ontwikkelen, grijp je eigenlijk nooit mis. Ten eerste bouw je aan je werksituatie. Een hogere of nieuwe functie zorgt voor nieuwe taken en meer verantwoordelijkheid, maar gaat ook vaker gepaard met een hoger salaris. Door je nieuwe werkzaamheden kom je daarnaast vaak in contact met nieuwe mensen en kun je jouw netwerk vergroten. Werken met nieuwe mensen geeft energie. Ten tweede groei je persoonlijk ook door. Extra kennis en vaardigheden zijn altijd fijn meegenomen en zorgen ervoor dat je weer energiek aan de slag kan met nieuwe verantwoordelijkheden.

Werk aan je skills

Nieuwe vaardigheden zorgen voor nieuwe skills. De zogeheten hard en soft skills. Deze worden tegenwoordig vaak van je gevraagd in vacatures. Wat ze betekenen? Hard skills zijn te trainen, en dus leerbaar. Deze hoef je nog niet te kunnen, maar kun je leren door een training of opleiding. Denk hierbij aan de beheersing van software voor grafisch design, de kennis van computertaal of het kunnen programmeren. Hier kun je certificaten voor ontvangen waarmee je kunt bewijzen dat je de vaardigheid, skill dus, bezit.

Soft skills daarentegen zijn vaardigheden die je persoonlijk al hebt. Een persoonlijke eigenschap, een gewoonte of vaardigheid die ervoor zorgt dat jij binnen een organisatie past. Denk aan stressbestendigheid, creativiteit of zorgzaamheid. Soft skills zijn belangrijk voor een organisatie. Heb je een goede verzameling soft skills? Dan kun je vrijwel overal aan de slag, in combinatie met de juiste hard skills natuurlijk. Deze skills haal je uit jezelf en zijn dus lastig te ontwikkelen. Werkgevers kijken hier dus nauwer naar dan hard skills, die geleerd kunnen worden.

Tip: Ga bij jezelf na wat je sterke punten zijn en zet deze op een rijtje. Welke hard skills bevat je? En welke soft skills? Zo weet jij van jezelf wat jouw sterke kanten zijn en heeft de werkgever een duidelijk beeld over jou.

Hoe pak je het aan?

Met dit stappenplan ga jij voorbereid aan de slag met jouw carrière.

Stap 1 – Bepaal je route
Welke kant wil je op? Groei je door of gooi je het roer helemaal om? Belangrijk is dat je bepaalt hoe je route gaat zijn, om de juiste keuze te maken. Ken je iemand die op de positie is waar jij wil zijn? Vraag hoe diegene daar is gekomen. Aan de hand van je voorbeeld weet je wat je moet doen om te komen waar je wil zijn.

Stap 2 – Laat jezelf zien
Wil je hogerop komen? Laat dan zien wat je kan. Werk hard. Een goede prestatie wordt opgemerkt en vergoot jouw kansen op doorgroeimogelijkheden. Gebruik daarnaast het lijstje van je skills en maak een portfolio van je gemaakte werk. Zo creëer je een beeld van jouw vaardigheden en verhoog je automatisch jouw positie op de markt.

Stap 3 – Doen!
Je moet het natuurlijk zelf doen. Dus volg de training die je nodig hebt, vraag hulp waar nodig en ga er gewoon voor! Merk je dat je een hard of soft skill mist? Zoek een manier om deze te ontwikkelen zodat jij jezelf klaarstoomt voor je nieuwe uitdaging. Zo bouw jij aan een betere carrière.

Dus, of je nou gaat voor een hoger salaris, meer verantwoordelijkheden of het ontwikkelen van nieuwe hard en soft skills: doorgroeien is altijd een winst voor je situatie. Wil jij ook je carrière tillen naar een hoger niveau? Zet dan nu de stap! De Ontwikkelwijzer heeft een groot aanbod aan trainingen en opleidingen om jou te ondersteunen in de stap naar een nieuwe uitdaging. Ben jij er klaar voor? Bekijk dan het opleidingsaanbod hier.

Geplaatst in Inspiratie

Geschreven door Anne Rouschop

Content Marketeer Ontwikkelwijzer

Ook interessant…

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Ben jij aan het overwegen om een opleiding naast je fulltimebaan te gaan volgen? En vraag jij je af of dat wel met elkaar te combineren valt en/of je dan ook voldoende tijd overhoudt voor jezelf en andere leuke dingen? Het antwoord op deze vragen ligt in je eigen...

Lees meer
Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan die naadloos bij jou past? Dan heb je een uitdaging voor je liggen. De huidige arbeidsmarkt is overweldigend. Het aantal openstaande vacatures blijft daarnaast met grote getalen stijgen. Kortom, de keuze is reuze. Maar hoe weet je...

Lees meer
Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Eindelijk is het moment daar: je cursus of studie is afgerond. Na alle studie-uren heb je eindelijk jouw diploma of certificaat in handen. Maar wat kan je er precies mee? Is een studiekeuze bepalend voor de rest van je carrière? En moet die eerste baan direct de...

Lees meer
Update STAP-regeling

Update STAP-regeling

Inmiddels zijn we meerdere maanden onderweg met het STAP-budget. En dat het populair is, is gebleken. Nederland wil massaal door- en bij leren. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar dat betekent helaas wel dat niet iedereen direct gebruik kan maken van deze...

Lees meer

Over de Ontwikkelwijzer

De opleiders van de Ontwikkelwijzer (onderdeel van de Eikk Onderwijsgroep) helpen jou bij het zetten van de volgende stap in de arbeidsmarkt. Lees de inspirerende verhalen van andere omscholers en doorstromers, bekijk de beschikbare trajecten en ontdek wat nodig is om jouw gewenste omscholings- of doorgroeitraject te starten met het STAP-budget.

Tot €1.000 scholingsbudget
Snel geregeld
Vergroot je baankansen
De beste en NRTO-erkende opleiders