Heb je het gevoel dat je jouw droom niet aan het najagen bent met je huidige baan? Biedt het werk je geen uitdaging meer? Of heb je simpelweg geen motivatie meer om voor je baan uit bed te komen? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe carrière! Omscholen is dan een essentiële stap om ervoor te zorgen dat jouw carrièreswitch een succes wordt.
Om in een nieuwe branche of sector aan de slag te kunnen moet je beschikken over andere vaardigheden en kennis. Deze kun je ontwikkelen door je om te scholen door middel van een opleiding of training. Wil jij jezelf omscholen maar weet je niet goed hoe je dit aanpakt? Aan de hand van deze do’s en don’ts zorg jij ervoor dat je voorbereid begint aan jouw volgende uitdaging.
Maar eerst, wat houdt omscholen in?
Je spreekt van een omscholing als er bewust gekozen wordt om van carrière te veranderen, aan de hand van een training of opleiding. Tijdens zo’n training leer je nieuwe vaardigheden en hard skills die je nodig hebt voor je volgende baan. Met de nadruk op ‘die je nodig hebt’. Bij een omscholing is er namelijk sprake van werken in een nieuwe, voor jou onbekende, sector. In tegenstelling tot bijscholen leer je bij omscholen nieuwe vaardigheden die buiten je huidige rol vallen, in plaats van dat je jouw prestaties binnen je huidige baan wil verbeteren.
Omscholen is geen gemakkelijke keuze. Het is tenslotte belangrijk dat jouw volgende uitdaging wél een baan is waar je je op je plek voelt. Maak weloverwogen beslissingen om de route te kiezen naar jouw volgende stap. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Wij hebben de do’s en don’ts voor je op een rijtje gezet. Zo zorg jij ervoor dat je helemaal ready begint aan een volgende stap.
DO’S
1 – Denk er goed over na. Dit is misschien vanzelfsprekend, maar overweeg goed of je jouw huidige situatie wil veranderen.
2 – Schrijf op wat de plus- en minpunten zijn van je huidige baan. Zo weet je precies wat je fijn vindt en wat je wil zoeken in je volgende uitdaging.
3 – Doe een keuzetest. Hier komt vaak écht uit wat bij je past.
4 – Ga op onderzoek naar banen. Schrijf alles uit waar je aan denkt.
Tip: Maak een stappenplan. Waar sta je nu? En waar wil je zijn? Wat moet je per stap doen om daar te komen? Schrijf alles uit. Zo creëer je structuur en maak je een succesvole carrièreswitch makkelijker voor jezelf.
5 – Start eens het gesprek met iemand in het werkveld waar je naartoe wil. Zij kunnen als geen ander uitleggen wat je nodig hebt. Hoe zijn zij gekomen waar ze nu zijn?
6 – Volg de juiste training of opleiding. Hier hebben we het al over gehad, maar het is zo belangrijk om voorbereid, en dus met de juiste vaardigheden, te beginnen aan een carrièreswitch.
7 – Volg vooral je gevoel. Waar zou je je écht op je plek voelen? Wat gaat jou elke dag motiveren om vol energie je bed uit te komen? Waar ligt jouw passie?
DONT’S
1 – Maak geen overhaaste beslissingen. Denk goed na en ga alle scenario’s langs. Het belangrijkste nu is om de juiste keuze te maken.
2 – Blijven zitten met een spijtgevoel. Het is helemaal niet gek dat je spijt krijgt dat je hebt gekozen voor een hele nieuwe stap, terwijl je huidige situatie misschien prima was. Vergeet vooral niet waarom je gekozen hebt om de uitdaging op te zoeken in een nieuwe carrière.
3 – Sluit geen beroepen uit tijdens het maken van je keuze. Misschien denk je bij een sector dat het totaal niet bij je past, maar blijkt na een kort onderzoekje dat veel van jouw vaardigheden juist wél aansluiten bij een beroep. Wie weet ontdek je een hele nieuwe kant van jezelf.
4 – Twijfel niet teveel. Het kan lastig zijn om de knoop door te haken. Het is ook helemaal geen makkelijke keuze. Maar wat er ook gebeurt, je hebt in jezelf geïnvesteerd door te blijven ontwikkelen. Er zijn immers banen genoeg om op terug te vallen.
Tip: Je hoeft het niet alleen te doen. Tegenwoordig kun je gemakkelijk terecht bij een loopbaancoach. Zij helpen je van A tot Z door het omscholingsproces heen. Heb je hulp nodig bij het maken van je trainingskeuze? Of algemene vragen? De Ontwikkelwijzer staat voor je klaar.