Ondersteuning bij de STAP-regeling

Onze opleidingen krijgen gemiddeld een 9

Bij ons ben je geen nummer

De beste en NRTO-erkende opleiders

Home

Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan die naadloos bij jou past? Dan heb je een uitdaging voor je liggen. De huidige arbeidsmarkt is overweldigend. Het aantal openstaande vacatures blijft daarnaast met grote getalen stijgen. Kortom, de keuze is reuze. Maar hoe weet je in deze zee van opties welke baan bij je past?

Of een baan 100% bij je past, weet je van te voren nooit zeker. Het kan altijd zijn dat het anders uitpakt. Je weet pas echt of iets bij je past door de sprong te wagen. Maar dat betekent niet dat er niet een aantal stappen zijn die je van te voren kunt doorlopen om met een goed gevoel te starten met je baan.

Tip 1 – Wat wil je?

Beschrijf voor jezelf wat je wilt. Het klinkt makkelijker dan het is, maar het is het begin. Het is belangrijk om dit scherp te hebben op het gebied van ambities, functie en bedrijf. Deze drie factoren spelen namelijk een grote rol in het kiezen van een baan die bij jou past. Wees daarom kritisch in de antwoorden.

  • Ambities: waar wil ik heen? Wat wil ik bereiken? Waar wil ik over 5 jaar zijn? Waar zie ik mezelf over 15 jaar?
  • Functie: wat is de functie die ik wil vervullen? Waarom deze functie? Wat verwacht ik van deze functie? Past deze functie bij mijn eigenschappen en kennis?
  • Bedrijf: bij wat voor bedrijf wil ik werken? Wil ik bij een groot of juist klein bedrijf werken? Welke collega’s wil ik om mij heen hebben? Waar hecht ik waarde aan in een werkgever?

Door een duidelijk beeld te schetsen van wat je wilt en waar je jezelf ziet, kun je vacatures al een stuk beter filteren. Ben je nog niet zeker over wat bij jou past? Doe een beroepen-, competentie- of vaardighedentest. Zo kun je met een duidelijker beeld op zoek gaan naar bepaalde functies.

Tip 2 – Vergelijk vacatures met elkaar

Nu je hebt beschreven wat je wilt, is het tijd om vacatures met elkaar te vergelijken en te filteren. Het is een simpele truc, maar heel effectief. Welke vacatures spreken je aan? En waarom? Je ziet al snel wat wel en ook wat niet bij jou past. Vergelijk verschillende vacatures met elkaar en zie wat jou aanspreekt.

Onze tip: kijk niet alleen naar de functie of naar het bedrijf. Maar kijk kritisch naar beide. Als de functie én het bedrijf bij jou past heb je een perfecte match. Aarzel niet en stuur jouw motivatie en CV op!

Tip 3 – Ga in gesprek

Ga in gesprek met je omgeving, mensen die nu al de functie vervullen of bij het bedrijf werken waar jij jezelf ziet werken. Je krijgt dan de mogelijkheid om ze het hemd van het lijf te vragen. Hierdoor heb je een eerlijk en duidelijk beeld over de baan waarin jij geïnteresseerd bent. Ben jij na het gesprek nog steeds enthousiast? Dan is er wellicht een goede match.

Tip 4 – Doe een meeloopdag

Neem een kijkje in de keuken tijdens een meeloopdag. Deze dag geeft je inzicht in de werkomgeving en de dagelijkse werkzaamheden. Hierdoor kun je een goede inschatting maken of de baan bij jou past. Zo kun jij met zekerheid zeggen of er sprake is van een match.

Dus, het vacatureaanbod is groot. Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf overzicht creëert. Schets een plaatje voor jezelf, filter vacatures, ga in gesprek en doe een meeloopdag. Als je al deze stappen volgt, krijg je een helder beeld van de baan die jij voor ogen hebt. Maar je weet pas echt of iets een match is als je het gewoon doet. Dus ben je enthousiast? Twijfel dan niet en ga ervoor!

De perfecte functie gevonden, maar beschik je nog niet over de juiste kennis? Kies voor bij- of omscholing om jouw kennis bij te spijkeren. Bekijk hier ons aanbod.

Geplaatst in Inspiratie

Geschreven door Anne Rouschop

Content Marketeer Ontwikkelwijzer

Ook interessant…

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Ben jij aan het overwegen om een opleiding naast je fulltimebaan te gaan volgen? En vraag jij je af of dat wel met elkaar te combineren valt en/of je dan ook voldoende tijd overhoudt voor jezelf en andere leuke dingen? Het antwoord op deze vragen ligt in je eigen...

Lees meer
Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Eindelijk is het moment daar: je cursus of studie is afgerond. Na alle studie-uren heb je eindelijk jouw diploma of certificaat in handen. Maar wat kan je er precies mee? Is een studiekeuze bepalend voor de rest van je carrière? En moet die eerste baan direct de...

Lees meer
Update STAP-regeling

Update STAP-regeling

Inmiddels zijn we meerdere maanden onderweg met het STAP-budget. En dat het populair is, is gebleken. Nederland wil massaal door- en bij leren. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar dat betekent helaas wel dat niet iedereen direct gebruik kan maken van deze...

Lees meer
Een leven lang leren

Een leven lang leren

Wil jij meer kansen, uitdaging of plezier uit je werk halen? Dan is blijven leren super belangrijk. Leren stopt namelijk niet na één opleiding en de kans is aanwezig dat je ook binnen je werk te maken krijgt met bepaalde ontwikkelbehoeftes. Daarom is het fijn dat je...

Lees meer

Over de Ontwikkelwijzer

De opleiders van de Ontwikkelwijzer (onderdeel van de Eikk Onderwijsgroep) helpen jou bij het zetten van de volgende stap in de arbeidsmarkt. Lees de inspirerende verhalen van andere omscholers en doorstromers, bekijk de beschikbare trajecten en ontdek wat nodig is om jouw gewenste omscholings- of doorgroeitraject te starten met het STAP-budget.

Tot €1.000 scholingsbudget
Snel geregeld
Vergroot je baankansen
De beste en NRTO-erkende opleiders