Ondersteuning bij de STAP-regeling

Onze opleidingen krijgen gemiddeld een 9

Bij ons ben je geen nummer

De beste en NRTO-erkende opleiders

Home

Hoe ontdek ik mijn ambities?

Hoe ontdek ik mijn ambities?

Ben jij op zoek naar een andere baan, maar weet je niet zo goed wat je precies wil? Dan is het handig om na te gaan wat je ambitie is en waar je passie ligt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. De Ontwikkelwijzer weet dat maar al te goed. Met het onderstaande plan helpen we je bij het achterhalen van je ambities, zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak.

Maar hoe kom je erachter wat je ambities zijn? Volgens het woordenboek staat het woord ambitie voor: het streven om carrière te maken, om hogerop te komen in een organisatie, om een betere positie te verwerven. Meestal hangen je ambities samen met de opleiding die je hebt gekozen. Want die keus heb je niet voor niets gemaakt. Er is altijd iets wat dichtbij je staat op dat gebied. Wanneer je aan het werk gaat, kies je voor een carrière pad wat bij jou aansluit. Maar soms zie je door de bomen het bos niet meer en is het moeilijk om te achterhalen wat jouw ambities nou eigenlijk zijn. Met ons stappenplan helpen we graag om een antwoord te vinden op je vraag.  

Stap 1: Schrijf op wat je wil bereiken

Neem hier goed de tijd voor. Pak een pen en een papier, je laptop mag ook, en schrijf op wat je allemaal wil bereiken met je nieuwe baan. Denk zonder grenzen. Alles kan en alles is mogelijk. Je hoeft alleen te bedenken wat jij wil. Probeer ook na te denken over de volgende vragen: wat is voor jou nu nog steeds dé droombaan? Wat wil je heel graag leren? Waar krijg jij de kriebels van? Wat vind je echt een no-go bij een baan? Check ook de trends van het moment en bedenk of je daar wat mee kan.

Stap 2: Maak prioriteiten

Heb je alles opgeschreven? Probeer het dan te ordenen op korte en lange termijn. Wees hierin realistisch en probeer de lat niet al te hoog te leggen voor jezelf. Een uitdaging is goed, maar een te grote uitdaging kan leiden tot teleurstelling. Maak dus keuzes en stel prioriteiten.

Stap 3: Bepaal nu de acties

Het is nu tijd om je ambitie concreter te maken en deze ook te gaan verwezenlijken. Hoe? Denk erover na hoe je de doelen gaat behalen. Koppel aan elk doel een actie. Doe dit zo uitgebreid mogelijk. Ga na wat je nodig hebt en wie jou daarbij kan helpen. Moet je bijvoorbeeld een cursus volgen? Ga daar dan voor! Zo leer je nieuwe skills en is dit de deur naar nieuwe mogelijkheden. En onthoud één ding: doe waar jij blij van wordt. Hou geen rekening met wat anderen ervan gaan vinden. Want je doet het uiteindelijk allemaal voor jezelf.

Stap 4: Actie reactie

Plan wat tijd voor jezelf in en schrijf het allemaal uit. Heb je nu een beter beeld over wat je écht wil en weet je ook wat je daarbij nodig hebt? Wellicht kan De Ontwikkelwijzer je helpen bij het behalen van je ambitie. Want wij hebben een breed aanbod aan verschillende trainingen en opleidingen. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag.  

Geplaatst in Inspiratie

Geschreven door Anne Rouschop

Content Marketeer Ontwikkelwijzer

Ook interessant…

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Ben jij aan het overwegen om een opleiding naast je fulltimebaan te gaan volgen? En vraag jij je af of dat wel met elkaar te combineren valt en/of je dan ook voldoende tijd overhoudt voor jezelf en andere leuke dingen? Het antwoord op deze vragen ligt in je eigen...

Lees meer
Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan die naadloos bij jou past? Dan heb je een uitdaging voor je liggen. De huidige arbeidsmarkt is overweldigend. Het aantal openstaande vacatures blijft daarnaast met grote getalen stijgen. Kortom, de keuze is reuze. Maar hoe weet je...

Lees meer
Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Eindelijk is het moment daar: je cursus of studie is afgerond. Na alle studie-uren heb je eindelijk jouw diploma of certificaat in handen. Maar wat kan je er precies mee? Is een studiekeuze bepalend voor de rest van je carrière? En moet die eerste baan direct de...

Lees meer
Update STAP-regeling

Update STAP-regeling

Inmiddels zijn we meerdere maanden onderweg met het STAP-budget. En dat het populair is, is gebleken. Nederland wil massaal door- en bij leren. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar dat betekent helaas wel dat niet iedereen direct gebruik kan maken van deze...

Lees meer

Over de Ontwikkelwijzer

De opleiders van de Ontwikkelwijzer (onderdeel van de Eikk Onderwijsgroep) helpen jou bij het zetten van de volgende stap in de arbeidsmarkt. Lees de inspirerende verhalen van andere omscholers en doorstromers, bekijk de beschikbare trajecten en ontdek wat nodig is om jouw gewenste omscholings- of doorgroeitraject te starten met het STAP-budget.

Tot €1.000 scholingsbudget
Snel geregeld
Vergroot je baankansen
De beste en NRTO-erkende opleiders