Ondersteuning bij de STAP-regeling

Onze opleidingen krijgen gemiddeld een 9

Bij ons ben je geen nummer

De beste en NRTO-erkende opleiders

Home

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Ben jij aan het overwegen om een opleiding naast je fulltimebaan te gaan volgen? En vraag jij je af of dat wel met elkaar te combineren valt en/of je dan ook voldoende tijd overhoudt voor jezelf en andere leuke dingen? Het antwoord op deze vragen ligt in je eigen handen. Met de juiste aanpak kun je het aan en haal je het uiterste uit jouw tijd.

Life long learning – is ons motto. En dat is niet zomaar, want van leren groei je ook als persoon. Wil jij ook stappen zetten in zelfontwikkeling en je carrière? Laat je dan inspireren door onze tips om een juiste balans te creëren tussen werk, studie en privé. Want een fulltimebaan combineren met een opleiding is pittig, maar het is zeker mogelijk!

Met deze voordelen verover jij de arbeidsmarkt

Met een nieuwe studie verrijk je jezelf namelijk met de extra kennis en daarnaast verbeter je ook je skills. Het resultaat? Een verbeterde positie op de werkvloer waarmee je de kans op een beter contract of een andere functie vergroot.

Daarnaast zorgt een nieuwe studie voor zelfontwikkeling. En dat is altijd mooi meegenomen. Want op deze manier krijg je nieuwe inzichten over je ambities of kom je erachter welke functie wellicht beter bij je past. Hierdoor doe je vooral jezelf veel plezier en zorg je ervoor dat jouw baan beter bij je aansluit.

Maak er een nieuwe hobby of een uitdaging van

Of je nou gaat voor een omschooltraject of voor een studie die verrijking is op je bestaande kennis: iets nieuws leren is altijd leuk. Zie het daarom als een nieuwe hobby of een uitdaging die je aangaat. Het zal namelijk wat tijd kosten, dus de motivatie is hierbij een van de allerbelangrijkste ingrediënten. Hier komen we later nog op terug. Bedenk dus voor jezelf wat je uit de opleiding wil halen en welk einddoel je wil behalen. Schrijf dit op en kies een opleiding die daarop aansluit. Op deze manier heb je een duidelijke stip op de horizon staan en weet je ook waar je naartoe werkt als je eenmaal begonnen bent.

Vertel jouw omgeving over de studie

Communication is the key wordt er gezegd. Vertel daarom aan de mensen in jouw omgeving dat je aan een nieuwe uitdaging gaat beginnen. Maak duidelijk waarom deze opleiding belangrijk voor je is en laat ze ook vooral meedenken. Zo ontvang je de motivatie op de momenten dat het moeilijker is, maar deel je ook de vreugde wanneer iets goed gaat. Want werken aan jouw ontwikkeling is niet altijd rozengeur en maneschijn, want er komen vaak toch de nodige studie-uren bij kijken. Maar je staat er niet alleen voor.

Spreek vaste zelfstudietijd af

Dat studeren nou eenmaal ook vrije tijd vraagt, is een feit. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd hiervoor vrijmaakt in je planning. Om hier een juiste structuur aan te brengen is de gouden tip om een vaste studiedag af te spreken met jezelf, je werkgever en je gezin en/of partner. Zo weet iedereen wanneer het studietijd is en kan zowel jij als de rest daar rekening mee houden. Nodigt iemand je uit voor een dagje weg of een feest? Jij weet precies wat wel en niet uitkomt dankzij jouw vaste studiedagen.

Plannen, plannen en nogmaals plannen

Cliché, maar waar: plan wat je elke maand, week en dag af moet ronden. Zowel op je werk en tijdens je studie, maar ook privé. Want sporten of een andere hobby hoef je niet af te schrijven. Ook brengt het enorm veel rust in je hoofd door alle taken en reminders voor verjaardagen of belletjes in de agenda te zetten. Op deze manier zorg jij ervoor dat je een gezonde balans houdt en voorkom je kans op een veel voorkomend fenomeen: een burn-out. Ga voor een papieren planning, digitale planner of kies voor de combinatie als dat beter voor jou werkt.

Geef je werk, studie en privé een eigen kleur en ga aan de slag. Maak het voor jezelf duidelijk op welke dagen en uren je bezet bent door werk en school. Plan zelfstudie in, maar plan ook wekelijks tijd voor jezelf en anderen in. En onthoud dat elke week 168 uur heeft. Zet hem op dus!

Is het tijd voor een studie? Wij helpen je bij De Ontwikkelwijzer graag om de juiste voor je te vinden. IT, Finance of juist persoonlijke ontwikkeling; met ons brede aanbod, vind jij een match.

Geplaatst in Inspiratie

Geschreven door Anne Rouschop

Content Marketeer Ontwikkelwijzer

Ook interessant…

Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan die naadloos bij jou past? Dan heb je een uitdaging voor je liggen. De huidige arbeidsmarkt is overweldigend. Het aantal openstaande vacatures blijft daarnaast met grote getalen stijgen. Kortom, de keuze is reuze. Maar hoe weet je...

Lees meer
Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Eindelijk is het moment daar: je cursus of studie is afgerond. Na alle studie-uren heb je eindelijk jouw diploma of certificaat in handen. Maar wat kan je er precies mee? Is een studiekeuze bepalend voor de rest van je carrière? En moet die eerste baan direct de...

Lees meer
Update STAP-regeling

Update STAP-regeling

Inmiddels zijn we meerdere maanden onderweg met het STAP-budget. En dat het populair is, is gebleken. Nederland wil massaal door- en bij leren. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar dat betekent helaas wel dat niet iedereen direct gebruik kan maken van deze...

Lees meer
Een leven lang leren

Een leven lang leren

Wil jij meer kansen, uitdaging of plezier uit je werk halen? Dan is blijven leren super belangrijk. Leren stopt namelijk niet na één opleiding en de kans is aanwezig dat je ook binnen je werk te maken krijgt met bepaalde ontwikkelbehoeftes. Daarom is het fijn dat je...

Lees meer

Over de Ontwikkelwijzer

De opleiders van de Ontwikkelwijzer (onderdeel van de Eikk Onderwijsgroep) helpen jou bij het zetten van de volgende stap in de arbeidsmarkt. Lees de inspirerende verhalen van andere omscholers en doorstromers, bekijk de beschikbare trajecten en ontdek wat nodig is om jouw gewenste omscholings- of doorgroeitraject te starten met het STAP-budget.

Tot €1.000 scholingsbudget
Snel geregeld
Vergroot je baankansen
De beste en NRTO-erkende opleiders