Ondersteuning bij de STAP-regeling

Onze opleidingen krijgen gemiddeld een 9

Bij ons ben je geen nummer

De beste en NRTO-erkende opleiders

Home

Hoe bepaal ik de volgende stap?

Hoe bepaal ik de volgende stap?

Een nieuwe opleiding volgen, een verdiepende cursus kiezen of juist meer verrijking in je huidige functie. Hierin de juiste keuze maken is een belangrijk moment. Daarom mag je stilstaan bij wie jij bent als persoon en wat jij nodig hebt om deze volgende stap te bepalen. Waar begin je dan als je voelt dat het kriebelt om nieuwe kennis op te gaan doen? Geen zorgen, wij helpen je! 

Een keuze die goed voelt is dus belangrijk. Dat is namelijk de basis. Om deze juiste keuze te maken, hebben we een stappenplan opgezet. Zo heb je tijdens de zoektocht een handvat, kun je alles afvinken en stoom jij jezelf klaar voor een nieuw avontuur.

Stap 1. Alles op een rijtje

Het is belangrijk om goed bij jezelf na te gaan wat je wil. Lijkt logisch, maar is in de praktijk lastiger dan je verwacht. Want wat is dan precies jouw droombaan? Waar gaat je hart sneller van kloppen en welke baan gaat jou de uitdaging bieden die je nu mist? 

Check daarom eerst bij jezelf welke vaardigheden je al hebt; de zogeheten soft skills. Ben je technisch, zorgzaam of is samenwerken helemaal jouw ding? Dit zijn competenties die bij veel bedrijven gewenst zijn. Door bewust na te denken over jouw soft skills en competenties, creëer je inzicht bij jezelf. Dankzij dit inzicht kun je makkelijker filteren in vacatures en opleidingen. Zo werk je dus toe naar de juiste keuze. 

Houd alle opties open tijdens jouw zoektocht. Vraagt een organisatie vijf skills en ‘voldoe’ jij er aan drie: schrijf alsnog die brief! Er is namelijk altijd ruimte om te ontwikkelen en door te leren. In ons hoofd lijkt het lastiger te bereiken dan het in werkelijkheid is. Ga ervoor!

Stap 2. Wat heb je nodig?

Heb je gevonden waar jouw interesses liggen? Dan kun je gaan kijken naar wat er nodig is om daar te komen. Welke certificaten zijn bijvoorbeeld belangrijk als je in aanmerking wil komen voor jouw droombaan?

Misschien wil je doorgroeien in dezelfde branche. Je bezit dan al vaak de basiskennis en kunt dan kiezen voor een uitbreidende training. Hier gaat het om aanvullen van je kennis en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Denk hierbij aan een specialisatie als schuldhulpverlener of financieel echtscheidingsadviseur wanneer je in de financiële sector actief bent.

Gooi je het roer helemaal om en begin je aan iets waar je nog niet eerder in hebt gewerkt? Dan heb je te maken met een omscholingstraject. Belangrijk is om naast je soft skills ook je hard skills te ontwikkelen. Deze leer je door in de praktijk aan de slag te gaan. Zo ben je klaar om de volgende stap te zetten.

Stap 3. Jouw nieuwe uitdaging

Denk je dat je de weg naar je droombaan hebt gevonden? Dan is het tijd om te starten aan de opleiding of training. Spannend! Veel mensen beginnen hier te twijfelen. Het is en blijft een sprong in het diepe. Vergeet niet waarom je begonnen bent en zet die stap. Je kan het. 

Aan de slag

Kortom, ga terug naar jouw eigen basis. Waar wil je heen en waar word je gelukkig van? Wanneer je deze vragen kunt beantwoorden, volgt de juiste keuze. De Ontwikkelwijzer heeft een groot aanbod aan trainingen en opleidingen. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Klik dan op de knop hieronder. 

Vind hier ons opleidingsaanbod.

Geplaatst in Inspiratie

Geschreven door Anne Rouschop

Content Marketeer Ontwikkelwijzer

Ook interessant…

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Ben jij aan het overwegen om een opleiding naast je fulltimebaan te gaan volgen? En vraag jij je af of dat wel met elkaar te combineren valt en/of je dan ook voldoende tijd overhoudt voor jezelf en andere leuke dingen? Het antwoord op deze vragen ligt in je eigen...

Lees meer
Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan die naadloos bij jou past? Dan heb je een uitdaging voor je liggen. De huidige arbeidsmarkt is overweldigend. Het aantal openstaande vacatures blijft daarnaast met grote getalen stijgen. Kortom, de keuze is reuze. Maar hoe weet je...

Lees meer
Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Eindelijk is het moment daar: je cursus of studie is afgerond. Na alle studie-uren heb je eindelijk jouw diploma of certificaat in handen. Maar wat kan je er precies mee? Is een studiekeuze bepalend voor de rest van je carrière? En moet die eerste baan direct de...

Lees meer
Update STAP-regeling

Update STAP-regeling

Inmiddels zijn we meerdere maanden onderweg met het STAP-budget. En dat het populair is, is gebleken. Nederland wil massaal door- en bij leren. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar dat betekent helaas wel dat niet iedereen direct gebruik kan maken van deze...

Lees meer

Over de Ontwikkelwijzer

De opleiders van de Ontwikkelwijzer (onderdeel van de Eikk Onderwijsgroep) helpen jou bij het zetten van de volgende stap in de arbeidsmarkt. Lees de inspirerende verhalen van andere omscholers en doorstromers, bekijk de beschikbare trajecten en ontdek wat nodig is om jouw gewenste omscholings- of doorgroeitraject te starten met het STAP-budget.

Tot €1.000 scholingsbudget
Snel geregeld
Vergroot je baankansen
De beste en NRTO-erkende opleiders