Ondersteuning bij de STAP-regeling

Onze opleidingen krijgen gemiddeld een 9

Bij ons ben je geen nummer

De beste en NRTO-erkende opleiders

Home

Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Help! Ik heb gestudeerd. Wat kan ik ermee?

Eindelijk is het moment daar: je cursus of studie is afgerond. Na alle studie-uren heb je eindelijk jouw diploma of certificaat in handen. Maar wat kan je er precies mee? Is een studiekeuze bepalend voor de rest van je carrière? En moet die eerste baan direct de juiste zijn? We zien en horen deze worsteling veel naar voren komen. Met onze tips win jij deze strijd.

First things first. Je studiekeuze is niet bepalend voor jouw carrière. Er is namelijk meer. Een studie opent deuren en zet de basis voor je carrière, maar in de praktijk leer je eindeloos door. Je specialiseert jezelf, ontwikkelt je persoonlijk en je weet steeds beter wat je ambities zijn. Kortom, met je studie kun je allerlei kanten op. En over de richting ben jij in controle.

Kies jouw richting

Tijdens je studie heb je al een rondgekeken in jouw werkveld met opdrachten en tijdens je stage. Gebruik deze ervaring bij het kiezen van je volgende stap. Zo kun je starten met het ontdekken van je ambities, zowel privé als in je werk. Waar krijg je energie van? Wat vind jij belangrijk? Wat zijn je ambities? Deze vragen helpen je te ontdekken waar jij naartoe wilt.

Dit proces gaat niet over één nacht ijs. Gun jezelf de tijd en de ruimte om dit te ontdekken. Onthoud: practice makes perfect en juist door die eerste baan aan te nemen door uitdagingen privé of op je werk aan te gaan, kun je jouw richting steeds beter definiëren. Misschien heb je wel ontdekt tijdens je stage dat je je als een vis in het water voelt in een non-profit organisatie. Ga voor wat jou aanspreekt!  

Van ambitie naar actie

Een studie verrijkt jou als persoon. Je doet kennis op, vormt je zelf tot een professional in jouw werkgebied en ook je persoonlijke ontwikkeling krijgt een boost. Tijd om al deze skills en kennis te verwerken in een actieplan die past bij jouw ambities. Je hebt net beschreven wat je kan en wat nog niet. Kijk met jouw doel in gedachten wat jij nog nodig hebt om daar te komen. Want een concreet stappenplan helpt met het bereiken van dit doel.  

In een nieuwe baan leer je veel. Je verbreed jouw kennis en vaardigheden snel. Mis je toch vaardigheden op een bepaald gebied? Bespreek dit dan. Er zijn veel mogelijkheden, zoals bijscholing of begeleiding, waardoor je hieraan kunt werken. Heb je de ambitie om een totaal ander vakgebied te betreden, waarin hele andere kennis gevraagd, is er altijd de optie om je om te scholen. En wees niet bang, want niet alleen de wereld verandert. Jij als mens ook en soms hoort daar ook een ander carrièrepad bij.

Trial and error

Niet alles lukt in één keer. Hoe graag we dat ook willen. Soms maak je niet direct de juiste keuze en bewandel je een ander pad dan je eerst in gedachten had. Breng daarom in beeld wat het wel heeft gebracht. Onze happy-lifehack? Schrijf elke dag 5 dingen op waar je dankbaar voor bent, die je inspireren of waar je blij van werd.  Doe dit als je opstaat of voor je gaat slapen. Ben je elke dag onderweg in de trein naar je werk? Dan is dit ook een perfect moment om terug te blikken.

Geplaatst in Inspiratie

Geschreven door Anne Rouschop

Content Marketeer Ontwikkelwijzer

Ook interessant…

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Hoe combineer ik mijn fulltimebaan met een opleiding?

Ben jij aan het overwegen om een opleiding naast je fulltimebaan te gaan volgen? En vraag jij je af of dat wel met elkaar te combineren valt en/of je dan ook voldoende tijd overhoudt voor jezelf en andere leuke dingen? Het antwoord op deze vragen ligt in je eigen...

Lees meer
Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Hoe weet ik of een baan bij mij past?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan die naadloos bij jou past? Dan heb je een uitdaging voor je liggen. De huidige arbeidsmarkt is overweldigend. Het aantal openstaande vacatures blijft daarnaast met grote getalen stijgen. Kortom, de keuze is reuze. Maar hoe weet je...

Lees meer
Update STAP-regeling

Update STAP-regeling

Inmiddels zijn we meerdere maanden onderweg met het STAP-budget. En dat het populair is, is gebleken. Nederland wil massaal door- en bij leren. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar dat betekent helaas wel dat niet iedereen direct gebruik kan maken van deze...

Lees meer
Een leven lang leren

Een leven lang leren

Wil jij meer kansen, uitdaging of plezier uit je werk halen? Dan is blijven leren super belangrijk. Leren stopt namelijk niet na één opleiding en de kans is aanwezig dat je ook binnen je werk te maken krijgt met bepaalde ontwikkelbehoeftes. Daarom is het fijn dat je...

Lees meer

Over de Ontwikkelwijzer

De opleiders van de Ontwikkelwijzer (onderdeel van de Eikk Onderwijsgroep) helpen jou bij het zetten van de volgende stap in de arbeidsmarkt. Lees de inspirerende verhalen van andere omscholers en doorstromers, bekijk de beschikbare trajecten en ontdek wat nodig is om jouw gewenste omscholings- of doorgroeitraject te starten met het STAP-budget.

Tot €1.000 scholingsbudget
Snel geregeld
Vergroot je baankansen
De beste en NRTO-erkende opleiders