Ondersteuning bij de STAP-regeling

Onze opleidingen krijgen gemiddeld een 9

Bij ons ben je geen nummer

De beste en NRTO-erkende opleiders

Home

Carrièreswitch

Carrièreswitch

Wil jij je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Wil jij jouw lang gekoesterde dromen najagen en het roer omgooien? Of heb je simpelweg behoefte aan iets nieuws, misschien wel een nieuwe baan? Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een carrièreswitch. Een spannende stap, waar de Ontwikkelwijzer je graag bij helpt!

Wat is een carrièreswitch?

Wanneer je langere tijd werkt in een bepaalde functie of bij een bepaalde organisatie, kan het voorkomen dat er twijfels ontstaan. Heb je wel de juiste beroepskeuze gemaakt? Had je niet liever iets anders willen doen? En is dit het nou? Wanneer je erachter komt dat jouw huidige baan jou niet meer het plezier en de uitdaging biedt die het zou moeten bieden, is het tijd om een ander carrièrepad in te slaan en een carrièreswitch te overwegen.
Je kan natuurlijk het roer volledig omgooien, je laten omscholen en in een compleet ander werkveld aan de slag gaan. Maar je kunt ook doorgroeien, bijscholen en bijvoorbeeld in jouwzelfde organisatie of werkveld een andere functie gaan bekleden. Ook dan spreken we al van een carriereswitch.

Wanneer is het tijd voor een carrièreswitch?

Het veranderen van baan is natuurlijk een behoorlijke stap, dus hoe weet je dan of je écht toe bent aan een carrièreswitch? Het belangrijkste daarbij is zelfreflectie. Stel jezelf een aantal vragen om na te gaan hoe jij je voelt bij de functie die jij nu hebt. Denk hierbij aan:

  • Biedt jouw werk jou nog voldoende uitdaging?
  • Biedt mijn werk mij nog plezier?
  • Wat vind ik leuk in mijn werk? Wat mis ik in mijn werk?
  • Ben ik tevreden met het salaris wat ik nu ontvang?
  • Waar zie ik mijzelf over 10 jaar?
  • Wat wilde ik vroeger altijd worden en waarom?
  • Wat vind ik belangrijk bij het contact met mijn werkgever en collega’s?
Als mens hebben wij altijd uitdaging nodig. Dat zit nu eenmaal in ons DNA en zorgt ervoor dat wij ons willen blijven doorontwikkelen. Misschien verricht jij jouw werkzaamheden inmiddels routinematig en wordt er geen beroep meer gedaan op jouw vermogens en kwaliteiten. Grote kans dat als jouw werk jou daarin niet meer prikkelt, bij jou de behoefte aan een volgende stap groeit.
Tijd voor een nieuwe uitdaging dus!
De keuze voor een carrièreswitch maak je weloverwogen. Er gaat vaak tijd, energie en geld in zitten, dus je wilt voorkomen dat je een verkeerde of impulsieve keuze maakt. Praten met jouw omgeving, collega’s, familie, vrienden en eventueel een loopbaancoach kan dan ook helpen om jouw ambities en doelen in kaart te brengen.

Hoe vraag ik een STAP-budget aan?

Benieuwd hoe je een STAP-budget aan kan vragen? Of wat de voorwaarden zijn voor een aanvraag van het STAP-budget?

Jouw carrièreswitch in 6 stappen

Is het écht tijd voor een carrièreswitch? Dan is het tijd om jouw overstap in gang te zetten en je op te maken voor een succesvolle carrièreswitch. Hoe pak je dat aan?

1. Orienteer: waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

De eerste stap bij jouw carrièreswitch is om te bepalen; waar gaat jouw bloed sneller van stromen? Voor sommigen is de knoop al lang en breed doorgehakt en hebben zij jaren geleden al bepaald waar hun lang gekoesterde ambities liggen. Maar voor anderen is deze stap een flinke uitdaging.

Gun jezelf de tijd in deze fase en maak gebruik van beroepskeuzetesten, keuzehulpen of capaciteitentesten om jouw ambities gemakkelijker in kaart te brengen.

Ga daarnaast netwerken om mensen te leren kennen uit verschillende branches en vakgebieden. Waar halen zij plezier, uitdaging en energie vandaan? Zou mij dat voldoening kunnen geven? Neem een kijkje in de verschillende werkvelden die er zijn.

2. Onderzoek: hoe ziet de arbeidsmarkt eruit binnen dat vakgebied?

Wanneer een bepaald vakgebied jouw interesse heeft gewekt, is het tijd om je onder te dompelen in de wereld van dat vakgebied. Hoe ziet de arbeidsmarkt binnen dat vakgebied eruit? Hoe zijn de baankansen? Wat zijn de doorstroom- en doorgroeimogelijkheden? Wat zijn de salarisperspectieven?

Zo weet je zeker dat je over voldoende informatie beschikt om een weloverwogen keuze te maken en je later niet voor verrassingen komt te staan.

3. Omscholen: welke opleidingen of trainingen zijn nodig voor deze carrièreswitch?

Heb jij inmiddels de knoop doorgehakt? Dan is het tijd om te bepalen welke stappen er nodig zijn om van jouw carrièreswitch een feit te maken. Wanneer je de overstap maakt naar een ander werkveld, is de kans zeer aanwezig dat je een omscholingstraject moet starten om kennis en vaardigheden op te doen.

Zoek uit welke opleidingen en certificaten jij nodig hebt om jouw gedroomde beroep uit te kunnen oefenen. Doe dit zorgvuldig. Het zou namelijk zomaar kunnen dat jouw eerder behaalde diploma’s of opgedane werkervaring ook volstaan of mogelijkheden tot een verkort scholingstraject bieden.

4. Bekijk de subsidie- en financieringsmogelijkheden

Aan een opleiding of training hangt natuurlijk een prijskaartje. Voordat je start met het aanmelden voor jouw nieuwe opleiding, loont het zeker om je te verdiepen in de bestaande subsidie- en financieringsmogelijkheden. Zo biedt de huidige STAP subsidieregeling namelijk de mogelijkheid om een scholingstraject te starten met maar liefst €1000,- korting.

5. Op naar een nieuwe carrière!

Eenmaal verdiept in de arbeidsmarkt, de eventueel benodigde scholing en de financieringsmogelijkheden, is het tijd om aan de slag te gaan in jouw nieuwe werkveld. Ook hierbij geldt: gun jezelf de tijd! Zoek werk waar jij plezier uithaalt en energie van krijgt. Je bent namelijk niet voor niets geswitcht.

6. Niets is voor altijd

Een carrièreswitch kan aanvoelen als een hele drastische stap. Maar onthoud dat het echt niet zó definitief hoeft te zijn. Mocht de carrièreswitch toch niet zoals verwacht zijn, dan kun je uiteraard altijd nog terug naar jouw oude werkveld. Je hebt het dan in ieder geval geprobeerd en hoeft geen spijt te hebben dat je de stap nooit heb gezet.

Meer informatie over omscholen?

Steeds meer professionals maken een succesvolle carrièreswitch

Waar het vroeger een stuk normaler was om langere tijd dezelfde functie te bekleden (‘schoenmaker, blijf bij je leest’), is het tegenwoordig niet gek meer om een carrièreswitch aan te gaan. Sterker nog, het CBS maakte bekend dat in 2017 bijna een miljoen mensen de overstap naar een andere baan maakten.
Van dat aantal maakte ruim 70% ook echt de overstap naar een andere sector. Een behoorlijk aantal carrièreswitchers die je voorging en de sprong naar een nieuw werkveld waagde. Lees hier de inspirerende verhalen van een aantal omscholers.

beroepswisselaars in 2017

%

Naar een andere sector

Over de Ontwikkelwijzer

De opleiders van de Ontwikkelwijzer (onderdeel van de Eikk Onderwijsgroep) helpen jou bij het zetten van de volgende stap in de arbeidsmarkt. Lees de inspirerende verhalen van andere omscholers en doorstromers, bekijk de beschikbare trajecten en ontdek wat nodig is om jouw gewenste omscholings- of doorgroeitraject te starten met het STAP-budget.

Tot €1.000 scholingsbudget
Snel geregeld
Vergroot je baankansen
De beste en NRTO-erkende opleiders